Data

20 January 2020

Aquest projecte evoca el procés evolutiu del món natural, centrant-se en la irregularitat dels patrons biofílics i orgànics

L’IED Barcelona Escola Superior de Disseny presenta al festival d’il·luminació Llum BCN 2020 LLUMAN, una instal·lació lumínica i sonora que convida a reflexionar sobre la desconnexió de la societat actual amb la natura. Situat al carrer Castella, en un espai obert i en desús, aquest projecte uneix llum i natura i planteja convertir entorns urbans en àrees verdes.

Sota l’eslògan “Lightning Nature”, aquesta proposta creada pels alumnes del Títol Superior en Disseny d’Interiors i Disseny de Producte, evoca el procés evolutiu del món natural, centrant-se en la irregularitat dels patrons biofílics i orgànics que es poden veure en el creixement d’un arbre. L’objectiu de LLUMAN és tornar a connectar els humans amb la naturalesa per mitjà d’un jardí de llums, una “àrea verda” diferent que els veïns de Poblenou ja han reclamat des de diverses plataformes veïnals.

Aquest projecte aconsegueix tornar a connectar aquest barri tan industrialitzat amb la natura i fomentar una Barcelona més verda i sostenible. A més, seguint el missatge de consciència social a favor de la sostenibilitat, LLUMAN fa servir materials que poden ser reutilitzats per generar el menor impacte residual possible durant i després del festival.

El resultat final és una instal·lació lumínica, formada per LEDs vermells, suspesos en arcs de ferro de diferents mesures, que sobrepassen el mur i arriben fins al centre de la plaça, on connecten amb l’únic element natural del solar. “Hem volgut superar aquest mur, que era una limitació, per crear aquesta il·lusió d’alguna cosa que conquista un espai sense vida”, explica Maria Borrell, una de les dissenyadores de el projecte. A aquesta experiència visual també se li ha afegit un efecte sonor, produït per Maximo Scopinaro, que evoca la natura envaint la ciutat.

La iniciativa coordinada per Rafaella Perrone, directora operativa de l’Àrea de Disseny, i la docent i dissenyadora d’il·luminació Michela Mezzavilla, ha servit als alumnes per tenir consciència de la relació entre l’home i la natura. “És una invitació a que la seva mirada recaigui en l’origen de les coses”, explica Perrone, “que vegin i entenguin la natura com a font de supervivència”. LLUMAN és un clar exemple de les possibilitats de el disseny no només per transformar la ciutat sinó també la societat.

Ubicació: Carrer Castella, 13 – Poblenou.

CRÈDITS LLUMAN

Alumnes:

Maria Borrell, Marina Camber, Anna de Faria, Yanai Favre, Ludovica Finollo, Engi Kandil, Tinatin Kodua, Aasheen Mittal i Jamila Mosharrafa.

Tutora:

Raffaella Perrone, Directora Operativa de l’Àrea de Design del IED Barcelona i Michela Mezzavilla.

Producció de so: Maximo Scopinaro

Consultor de producció: Juanra Valladares

Coordinació: David López

Amb la col·laboració de: ESCENOTECNIC

Podria interessar-te