10 años diseñando por la sostenibilidad económica, social y ambiental CBI IED Barcelona Attract CERN

Data

12 April 2024

La comunitat de l'IED Barcelona ha celebrat aquesta primera dècada contribuint a aplicar el procés i mindset del disseny, en col·laboració amb la resta de disciplines, com una de les peces clau davant dels reptes en matèria de sostenibilitat econòmica, social, ambiental i la IA

Durant els últims 10 anys, més de 400 estudiants de més de 20 nacionalitats han viscut un viatge a la innovació i la creativitat amb el programa Challenge Based Innovation (CBI), impulsat per IdeaSquare i el Departament d’Innovació de l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN), sota el paraigua del projecte europeu ATTRACT Academy a les darreres edicions.

L'experiència del CBI ha reunit estudiants d'equips interdisciplinaris de l’IED Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) i Esade (Full Time MBA) per abordar reptes de la societat d'acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), juntament amb IdeaSquare, l’espai d’innovació del CERN i els seus científics i investigadors, on han estat treballant i presentant els projectes amb un objectiu en comú: la formació de l’estudiantat a partir d’aplicar tecnologia innovadora per resoldre reptes específics.

Combatre la contaminació mediambiental o fer front al canvi climàtic, respondre a les necessitats de la salut o a les derivades per la pandèmia de la COVID-19, millorar el desenvolupament sostenible de les ciutats en particular i del planeta en general, són alguns exemples dels darrers reptes plantejats en el marc de la iniciativa CBI, que també ha abordat sistemes d’ajuts en cas d’emergència, la interacció humana amb l’entorn o la implantació de la intel·ligència artificial (IA).

Tres panells de debat amb participants i empreses

Estudiants i professorat han compartit aquesta experiència d’aprenentatge vivencial en el marc de la gala de celebració del 10è aniversari, que ha tingut lloc l’11 d’abril a The Social Hub Barcelona.

La cerimònia s’ha iniciat amb els discursos de benvinguda i agraïment per aquesta dècada de treball multidisciplinar d’Andrea Marchesi, director de l'IED Barcelona; Joan Rodon, degà d'Esade Business School, i Climent Molins, vicerector de Transferència, Innovació i Emprenedoria de la UPC. Tot seguit, Manuela Procopio, Ramon Bragós i Nanita Ferrone, responsables acadèmics del programa per part del lED Barcelona, la UPC i Esade, respectivament, juntament amb Ole Werner, de l'Ideasquare del CERN han iniciat el primer panell de debat, moderat per Laura Bellorini, mànager de Fusion Point.

L'acte també ha reunit representants d'entitats o empreses vinculades amb la innovació, la tecnologia i la creativitat al segon panell de discussió: Margarida López, responsable d'innovació de TMB; Albert Soret, cap del grup de Serveis del Sistema Terra del Barcelona Supercomputing Center (BSC); Manel Peiró, director de l'ExMaster de Gestió Hospitàlaria (Esade), i Ruben Bonet, cofundador, president i CEO de Fractus. Ha moderat Imma Rueda, Experimental Learning, Industry Relations Manager of Fusion Point.

Així mateix, graduats i graduades de les tres institucions acadèmiques participants al programa també han estat presents a l'esdeveniment, conformant el tercer panell de la jornada, moderat per Mireia Serra, Esade-ATTRACT Academy Manager i Fusion Point Research Lead. Ha estat el cas d'Ole Rajska (IED Barcelona), Roser Batlle i Marçal Garcia Boris (UPC) i Diego Pacheco (Esade).

Podria interessar-te