Els estudiants han proposat solucions per a un ús més sostenible de l'aigua a la ciutat de Barcelona i per combatre el problema de la salinització i l'accés a aigua dolça a Gàmbia
Disseny innovador per garantir l'accés universal a l'aigua sanejada
Data
16 December 2024
Una eina per al monitoratge de l’aigua als hotels, una carxofa de dutxa innovadora, un kit de control ambiental o una solució per als agricultors que proporciona actualitzacions meteorològiques en temps real. Són algunes de les solucions innovadores desenvolupades pels estudiants del Master in Design Management de l’IED Barcelona, el programa Full-Time MBA d’Esade i dels graus en Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació i en Enginyeria Electrònica de Telecomunicació de la Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech (UPC), en el marc de l’onzena edició del programa Challenge-Based Innovation (CBI). Una iniciativa impulsada per @IdeaSquare i el Departament d’Innovació de l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN) per fomentar que equips multidisciplinaris d’estudiants, amb la col·laboració del professorat i del personal investigador de diverses entitats, treballin en noves solucions per al futur de la humanitat.
Aquesta edició del CBI s’ha centrat en l’ODS 6: Garantir l’accés a l’aigua i al sanejament per a tots, abordant dos casos específics; concebre noves formes d’afegir valor addicional al servei actual de l’aigua a la ciutat de Barcelona –que compta amb el suport d’Aigües de Barcelona–, i comprendre el problema de la salinització de l’aigua i l’accés a l’aigua dolça a Gàmbia –que compta amb el suport del grup de recerca CSIC-IDAEA.
Els 6 equips universitaris, formats per 34 estudiants de 20 a 37 anys i procedents de 14 nacionalitats han treballat durant 15 setmanes en conceptes inicials de solucions per a ambdós casos.
Afegir un valor addicional al servei de l’aigua a la ciutat de Barcelona
En el primer cas, centrat a identificar idees innovadores en el servei de l’aigua a la ciutat de Barcelona, i que ha comptat amb la col·laboració d’Aigües de Barcelona, té com a objectiu generar un valor addicional mitjançant l’anàlisi de dades del consum d’aigua urbana. Concretament, se centra a proporcionar informació per als sectors industrial i comercial, per als municipis i els serveis com jardins urbans, universitats, hospitals i centres esportius, com també per a les llars individuals. En comprendre aquests patrons, el repte fomenta la cerca de solucions per a un ús més sostenible de l’aigua en aquests diferents sectors.
Accés a l’aigua dolça a Gàmbia
El repte d’entendre el problema de la salinització de l’aigua i l’accés a l’aigua dolça a Gàmbia se centra a ajudar les comunitats de Kiang West a adaptar-se als desafiaments que planteja la salinització del riu Gàmbia. En col·laboració amb el grup de recerca CSIC-IDAEA (projecte SALBIA) i l’associació Sankandi, cerca comprendre com la salinitat afecta l’agricultura, les comunitats locals, la biodiversitat i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. Examinant les connexions entre els canvis socials, ecològics i ambientals, aquest repte anima els estudiants a desenvolupar estratègies per a una adaptació sistèmica, ajudant la comunitat a generar resiliència i promovent una transformació sostenible per abordar aquest problema ambiental.
Coneix els diferents projectes fent clic damunt de cada imatge.
Foto portada: els estudiants en la seva visita al CERN, a Ginebra (Suiza).