Manuela Venturini ha compartit amb els estudiants un concepte revolucionari en aquesta indústria que busca evitar les segmentacions tradicionals i adoptar un enfocament sostenible i "sense temporades"
“En moda no tenim totes les respostes: cal continuar estudiant”
Data
09 August 2024
En el seu retorn a l'IED Barcelona per impartir diverses classes als alumnes del Master in Fashion Business Innovation i de summer courses, entrevistem Manuela Venturini. L'alumnus del Master in Fashion Management ocupa el càrrec de Creative and Strategic Officer a C&A Brasil i és la cofundadora de Mindse7, un concepte revolucionari en la indústria de la moda que busca evitar les segmentacions tradicionals i adoptar un enfocament sostenible i "sense temporades".
En què consisteix el projecte de Mindse7?
Mindse7 és un laboratori d'innovació dins de C&A. Després d'arribar a l'IED Barcelona el 2017, em vaig adonar que la moda havia canviat molt. No podíem continuar produint de la mateixa manera. Així que aquesta iniciativa va començar com un laboratori per, des d'una gran empresa, trobar noves respostes a qüestions crítiques del sector, com ara el calendari de col·leccions, la sobreproducció, l'evolució de les tendències o les preferències canviants dels consumidors.
I com pot innovar la indústria de la moda davant aquests reptes?
En primer lloc, crec que hem de fer un pas enrere. Encara tenim un gran problema per resoldre en matèria de sobreproducció: hem de posar-hi fre ben aviat i adoptar un enfocament més exigent. I després podrem pensar en més accions futures.
Com comentaves abans, vas estudiar a l'IED Barcelona, en concret, el Master in Fashion Management. Què destacaries de l’experiència i quin impacte ha tingut en el teu desenvolupament professional?
Estudiar a l'IED Barcelona va ser un moment molt especial de la meva vida. Aquí vaig fer amics per sempre en una ciutat que em va inspirar molt. Les converses que vaig poder tenir aleshores, a més, no s'estaven produint al meu país en aquell moment. Així que, quan vaig tornar al Brasil, estava molt inspirada i amb ganes de fer les coses de manera diferent. Aquí es vivia un moment de disrupció: ens havíem d'adaptar i havíem de fer-ho ràpidament i constantment. Vaig entendre que, en moda, no tenim totes les respostes: cal continuar estudiant.
Aquest estiu has tornat a l'IED ja no com a estudiant, sinó com a docent. Què ha significat per a tu impartir classe a l'alumnat de màster i summer courses?
En primer lloc, estic molt agraïda per haver pogut retornar alguna cosa a la comunitat de la moda, perquè és una comunitat especial i realment crec que ens hem de recolzar mútuament i compartir molt més entre nosaltres allò que estem fent. I també, per descomptat, em sento molt feliç, perquè mai no vaig imaginar que tornaria a ser aquí per parlar d'aquest projecte que, en aquell moment, encara era molt petit.
Per acabar, algun consell per als estudiants que t'hauria agradat rebre a tu?
Que contactin com més gent millor, siguin molt curiosos i no tinguin por a l'error: estan en el millor moment per atrevir-se a provar-ho tot.