Premio IED Enric Miralles y Benedetta Tagliabue a la Mejor Tesis de Diseño de Interiores del IED Barcelona 2024

Data

22 July 2024

El jurat ha destacat el nivell de totes les propostes i ha subratllat especialment l'atenció al detall de la tesi guanyadora

En una emotiva cerimònia celebrada el 12 de juny a la Fundació Enric Miralles, “Cel·la”, de Maria Alonso, s'ha alçat amb el Premi IED Enric Miralles i Benedetta Tagliabue a la Millor Tesi de Disseny d'Interiors de l'IED Barcelona 2024. La proposta, un refugi temporal per a artistes inspirat en les cel·les monàstiques ubicat a la Fàbrica Fabra i Coats i dissenyat de manera sostenible a través de la tècnica de la construcció amb terra compactada, ha aconseguit el guardó “per la seva coherència entre discurs i estètica i alt nivell d'experimentació i sensibilitat”.

En aquest sentit, el jurat, format per la presidenta de la Fundació Enric Miralles i la directora d'EMBT Architects, Benedetta Tagliabue, així com els membres del patronat de la Fundació Enric Miralles, entre els quals, l'arquitecta Caterina Miralles, ha destacat molt positivament el fet que l'estudiant “ha dissenyat fins i tot el mobiliari de l'espai, mostrant un nivell de control i atenció al detall imprescindible com a interiorista, sobretot en projectes d'aquestes dimensions, on és imprescindible poder comunicar bé en imatges un grau de complexitat i abstracció com el que recull el projecte”.

En aquesta segona edició del Premi IED Enric Miralles i Benedetta Tagliabue en què competien 9 propostes, “totes d'altíssim nivell”, el jurat ha volgut també reconèixer dos treballs més amb dues mencions d'honor. Són:

"Move with the Sun", d'Ana Carolina Bustamente, "per la seva sensibilitat fantàstica amb el dibuix que ha sabut portar el llenguatge arquitectònic al seu camp i al seu discurs". Es tracta d'un projecte inspirat en l'observació dels cicles solars i la capacitat dels éssers vius d'adaptar-s'hi que fusiona l'interiorisme, la sostenibilitat i el benestar humà en un espai de recés holístic dissenyat per aprofitar al màxim la llum natural i promoure la connexió amb la naturalesa. L'estudiant l’ha ubicat a Valldaura Labs.

“Saving by Sharing”, d'Arola Velasco, “per la seva indiscutible qualitat i pel fet d'obrir un interessant i molt positiu diàleg amb altres àrees del disseny”. En efecte, l'estudiant ha inclòs a la seva feina el projecte “Amuza”, de Lucienne de Waal (Product Design), un sistema lúdic dissenyat específicament per a la Generació Alfa i pensat per ser instal·lat en espais col·lectius com el que proposa Velasco, un habitatge social per a famílies monoparentals que pateixen pobresa energètica situada a Ca l'Alier.

L'origen dels projectes: Energy. Designing positive”

Alineada amb l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible de l'ONU número 7, que tracta de garantir l'accés a l’energia neta i assequible, com a clau per al desenvolupament de les ciutats, els negocis, les comunicacions, l'educació, l'atenció sanitària i el transport, l'Escola de Disseny de l'IED Barcelona va plantejar aquest any als estudiants d'últim any del Títol de Grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Disseny, especialitat en disseny d'Interiors, pensar en nous materials o sistemes per millorar l'eficiència energètica dels edificis, disminuir el consum energètic o reaprofitar la biomassa, l’energia solar o cinètica com a possibles fonts d’energia alternativa.

Per això, els va proposar com a localitzacions tres edificis emblemàtics de Barcelona, ​​situats estratègicament a diferents zones de la ciutat: Ca l'Alier, al barri de Sant Martí; Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu, i la Masia de Valldaura a Horta-Cerdanyola.

A partir de diferents problemàtiques i realitats socials, com la pobresa energètica, la hiperconnexió de les generacions Alpha, el valor de les plantes, el malbaratament alimentari, el cohousing o els problemes de salut mental, els estudiants van explorar escenaris actuals i futurs en les tesis finals.

Una selecció de 9 d’aquests projectes ha estat exposada a la Fundació Enric Miralles del 5 al 13 de juny coincidint amb les Setmanes d‟Arquitectura 2024, organitzades per l‟Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mies van der Rohe.

Podria interessar-te