IED Barcelona Marc Sanz, finalista de Hyères: “Los diseñadores jóvenes debemos apostar por la continuidad de la artesanía”

Data

31 October 2023

“La meva experiència amb els artesans de Mallorca ha despertat el meu interès per continuar investigant com a dissenyador en aquesta direcció”

Què vas sentir en saber que series un dels 10 finalistes, i el tercer espanyol en aconseguir arribar al top ten d'Hyères als 38 anys d'història del festival?

El primer, molta il·lusió. Estava amb la família seguint en directe el veredicte i vam fer salts d'alegria perquè estar a Hyères és una oportunitat única, sobretot per als dissenyadors emergents.

Què destacaries de lexperiència?

Principalment, la gran col·laboració. Tant per part dels professors de l'IED i estudiants que m'han donat un cop de mà per abastar el gran volum de treball, com de l'equip de Chanel Le19M. Vaig treballar amb Atelier Montex, un dels seus tallers que es dediquen al brodat en 3D, i va ser superinteressant poder-ne aprendre i conèixer tot el seu savoir faire. Ha estat una experiència inoblidable.

Quins aprenentatges t'emportes i com creus que es traduiran a la teva carrera professional?

M'emporto haver tingut la possibilitat de treballar amb artesans de teles de plens a Mallorca. Han determinat molt el que ha estat la meva col·lecció, i alhora m'han fet descobrir una línia de treball que crec que tindrà un paper destacat a la meva trajectòria com a dissenyador. A les Balears només queden dos tallers que confeccionen aquestes teles que es fan servir per a cortines, sofàs i tot tipus de tapisseria, però mai en un context de moda. M'encantaria poder col·laborar novament amb ells i investigar sobre aquest procés artesanal com un camí per a futures col·leccions i per preservar aquest art i aquesta cultura. Com a dissenyadors joves, crec que hem d'apostar per aquest tipus d'artesania que està desapareixent.

 

Una col·lecció amb història i un curiós matx

Marc Sanz ens explica que la col·lecció proposada per al Festival de Hyères s'inspira en els pirates i els hippies que, en diferents moments històrics, van transformar Eivissa. “Em vaig posar a pensar què hauria passat si s'haguessin trobat. Crec que haurien creat una generació que a mi m'agrada anomenar “The children of the pirates” i que compartiria ideals comuns com l'amor lliure, la rebel·lia i la lluita per la llibertat”.

Amb aquesta idea al cap, el jove dissenyador va plantejar vuit looks que van acabar comptant, a més, amb una inesperada col·laboració. Mathilde Giraud, una altra de les finalistes del concurs, va dissenyar uns anells de ceràmica esmaltats que, en paraules de Marc, “havien de ser perquè encaixen a la perfecció amb la col·lecció”. Una altra mostra més del poder del treball en comú que posa en valor aquest certamen.

Podria interessar-te