Un sistema lúdico para la Generación Alfa, I Premio IED Colección Alfaro Hofmann IED Barcelona Amuza

Data

18 July 2024

El guardó reconeix la millor tesi final de l'alumnat de Product Design i Disseny de Producte de l'IED Barcelona

“Amuza”, un sistema lúdic i atractiu pensat per fomentar la interacció entre criatures de la Generació Alfa i allunyar-la de les pantalles, és el projecte guanyador de la I edició del Premi IED Col·lecció Alfaro Hofmann.

Obra de l'estudiant de Product Design de l'IED Barcelona Lucienne de Waal, un jurat format per Andrés Alfaro Hofmann, col·leccionista i dissenyador d'interiors; Reme Samper, responsable de la Col·lecció Alfaro Hofmann; Salvi Plaja, SIMON Company Chief Design Officer i president de FAD, i Uli Marchsteiner, docent de l'IED Barcelona, ​​ha valorat “la seva capacitat de combinar didàctica, joc i tecnologia en un producte destinat a espais col·lectius per a nens i nenes”. La proposta, a més, és escalable i comercialment viable, un aspecte que el panell d'experts també ha tingut en compte a l'hora de fallar-hi favorablement.

Lucienne ha rebut el guardó en una cerimònia celebrada el 7 de juny a La Casa de la Llum, l'espai de trobada i innovació per a la cultura de la llum de la multinacional Simon, venue partner de l'esdeveniment. Amb ella, han pujat a l'escenari dos estudiants més, les propostes dels quals han estat mereixedores d'una Menció d'Honor:

“Suraisu”, de Spencer Finch-Batista, és un llum portàtil energèticament eficient dissenyat per a usos tant interiors com exteriors.

“Gelu”, de Malak Abdelaziz, proposa una nevera sostenible que combina tecnologia avançada i modernitzada amb un disseny elegant.

En el primer cas, el jurat n'ha valorat “la portabilitat, sense cable, i la solució que, a partir d'una geometria cilíndrica, amb un simple tall oblic, es reguli el flux de llum, mitjançant el desplaçament de la part superior” . A més, ha destacat l'alt grau d'elaboració del projecte i el fet de ser comercialitzable.

De “Gelu”, els experts n’han apreciat positivament que ofereixi “una resposta sostenible i pràctica a un electrodomèstic de gran consum energètic, donant la possibilitat de reconèixer la ubicació dels aliments abans de l'obertura de la porta, a més de reduir pèrdues energètiques per la seva agrupació per compartiments”.

Energy. Designing positive

Nou han estat els projectes aspirants al Premi IED Col·lecció Alfaro Hofmann, guardó que reconeix la millor tesi final de l'alumnat de Product Design i Disseny de Producte. En aquesta primera edició, seguint la proposta de l'Escola de Design de l'IED Barcelona, ​​els estudiants havien d'oferir una resposta a l'ODS 7, que intenta garantir l'accés a energia neta i assequible, com a clau per al desenvolupament. En concret, des de l'IED es va demanar als estudiants pensar en nous productes, materials o sistemes per millorar l'eficiència energètica, disminuir el consum energètic o reaprofitar l'energia solar o cinètica com a possibles fonts d'energia alternativa en l'àmbit de l'hàbitat, entès com a interiors (espais col·lectius o privats) o exteriors (terrasses, rofftops, espais públics).

A partir de diferents problemàtiques i realitats socials com poden ser la hiperconnexió de les generacions Alpha, el cohousing, el malbaratament dels supermercats o el sobreconsum de productes que generen un fort impacte energètic a nivell de producció, els estudiants han explorat escenaris actuals i futurs combinant la viabilitat tècnica de les propostes, amb la funcionalitat i l'estètica donant com a resultat un catàleg interessant de nous productes.

Podria interessar-te