Tres projectes d’Arts Visuals que denuncien la repressió i conviden al diàleg sobre temes tabú
Visibilitzar allò prohibit a través del disseny
Data
10 July 2024
L’art i el disseny, dues eines creatives per combatre la censura en defensa dels valors democràtics i la llibertat d’expressió, s’han unit una vegada més en la presentació de tres projectes d’estudiants de Graphic Design de l’IED Barcelona.
El 4 de juny, al Museu de l'Art Prohibit, Laura Valdez, Inés Fuente i Su Bin Shin han exposat dins del marc de l'esdeveniment “Languages of the Forbidden” els seus treballs finals d'estudis on denuncien la repressió moral, política i/o religiosa, visibilitzen allò prohibit i ens conviden a dialogar i repensar sobre temes tabú a través de la comunicació visual des de varietat de propostes i perspectives culturals.
En el cas de Laura Valdez, l'estudiant ha dissenyat un llibre-joc interactiu multijugador que submergeix el participant dins del món de la simbologia de la cultura Inca -l'última de les grans civilitzacions precolombines-. Denominat “Waisy. Echoes of Inca Symbols”, el projecte reflecteix el desig de superar la mentalitat colonial i recuperar símbols històrics a través del disseny. Valdez recorda que, així com els símbols i narratives es transformen a través de l'intercanvi cultural, el nostre compromís amb la història i la creativitat pot donar vida al coneixement antic de maneres educatives i entretingudes.
Per la seva banda, Irene Fuente ha presentat “Caminos de Resistencia”, una exposició històrica itinerant en homenatge a totes aquelles persones que van lluitar per la igualtat de classes i la defensa de les llibertats durant la Guerra Civil Espanyola i la Dictadura de Franco.
Finalment, Su Bin Shin crea a “Budeugi Lyak” un projecte d'art educatiu sobre la resistència dels ciutadans i activistes coreans davant la censura imposada pel Japó Imperial durant el període d'ocupació del país.
Coneix més informació sobre els projectes clicant als links respectius.