Aceptar lo desconocido en el diseño experimental Thinh Truong IED Barcelona Unwoven memories jornada FinalOk_V24.adg

Data

27 December 2024

Thinh Truong ha revelat els secrets que s'amaguen després d'“Unwoven memories”, un treball de disseny interactiu fora del convencional, a la Jornada FinalOk_V24.adg

El juny del 2023, Thinh Truong es va graduar en Motion Graphics and Video a l'IED Barcelona amb “Unwoven Memories”, un impressionant treball final de grau que explorava i traduïa els records dels habitants de la Colònia Güell a una nova forma de llenguatge tèxtil. Després de cursar una exhaustiva i exigent formació de quatre anys en el camp de les Arts Visuals a la seu de l’IED del barri de Gràcia, la seva creativitat desbordant s’havia vist materialitzada en una proposta molt allunyada de tot allò convencional. A més de reportar-li un dels IED Barcelona Best Thesis Awards de la seva promoció, participar al Festival Blanc i ser exposat al Sónar+D 2024, l’estiu passat el projecte també va aconseguir sorprendre l’ull expert del jurat dels prestigiosos Premis ADG Laus. I així, amb la seva qualitat, innovació i excel·lència indiscutible, “Unwoven memories” va alçar-se amb un dels Laus d'Or en categoria Digital.

Però com va aconseguir Thinh Truong recórrer tot aquest camí per arribar fins a aquell moment? Quins secrets amaga el seu procés de treball? D'on sorgeix aquesta proposta que ell mateix defineix com a “experimental i interactiva” i com s'ha desenvolupat fins a assolir-ne el —desitjat?— resultat final?

Les respostes a aquestes i d’altres qüestions es van donar a conèixer el 4 de desembre a la Jornada FinalOk_V24.adg, celebrada a l'Auditori del Disseny Hub Barcelona, ​​on Thinh va participar desvetllant alguns dels principals aspectes clau del seu procés de disseny. En reproduïm els més destacats aquí.

Acceptant allò desconegut en el disseny experimental

"Un dels desafiaments més grans amb “Unwoven Memories” va ser bregar amb allò desconegut. Com que era un projecte tan experimental, no tenia cap idea de com seria el resultat final. I, honestament, això és una cosa a la qual no hi estem acostumats, en el món del disseny: estem tan orientats als resultats que oblidem quanta creativitat pot sorgir pel fet de cometre errors i descobrir coses sobre la marxa. Aquí és on passa la màgia. Si seguim obsessionant-nos amb els resultats perfectes, simplement perdrem davant la IA, perquè la IA és excel·lent per lliurar resultats. Però és el procés desordenat i impredictible del descobriment el que fa que la creativitat humana sigui tan especial, i això ho hem d'honrar."

Disseny d'interacció més enllà del que és convencional

"Una altra cosa que em va encantar d’aquest projecte va ser com interactuava amb la comunitat. La manera com funcionava la interacció no era un disseny UX/UI tradicional o una instal·lació sofisticada basada en sensors. Era més orgànica: s'adaptava a la comunitat en si, modelada pels records i les contribucions. Això ho va fer tot molt més significatiu, perquè no es tractava només de dissenyar per a ells, sinó de dissenyar amb ells. Cada comunitat va aportar una cosa única al projecte i aquest enfocament va resultar innovador en comparació amb els mètodes habituals de disseny d'interacció. No es tracta d‟imposar un marc de treball, sinó de deixar que la interacció evolucioni de forma natural."

Podria interessar-te