La mostra, que el 29 de març va ser objecte d'un vernissatge obert a premsa, públic especialitzat i estudiants, materialitza la visió global, humana, estratègica i transformadora del disseny de l'IED Barcelona al llarg dels 20 anys d'història
Dissenyar per construir un món millor
Data
31 March 2023
Un vídeo on diversos estudiants expliquen per què, davant dels reptes de la humanitat, el disseny és sempre la resposta i una selecció de projectes de l'alumnat que ens recorden el poder com a agent de canvi d'aquesta disciplina davant dels grans reptes de la societat contemporània. Aquests són els pilars sobre els quals s'ha construït “IED Barcelona Manifesto”, mostra comissariada per la seu de Barcelona de l'Istituto Europeo di Design que, fins al 30 d'abril, es pot visitar a Disseny Hub Barcelona. L'exposició va ser objecte d'un vernissatge obert a premsa, públic especialitzat i estudiants el 29 de març.
Un recorregut per l'exposició
La visita comença amb el vídeo manifest dels estudiants de l'IED Barcelona, on aquests es refereixen al disseny com a desafiament, oportunitat, emoció, tradició, col·lectivitat, innovació, propòsit, etc., i es comprometen a contribuir a construir un món millor a través aquesta disciplina.
Una visió global, humana, estratègica i transformadora del que suposa dissenyar que es pot apreciar també en la selecció de projectes exposats a continuació. Des d'especialitats diverses, com ara disseny estratègic, disseny de moda, disseny de producte, disseny gràfic o disseny d'interiors, els treballs intenten intervenir positivament en l'entorn combinant un llenguatge propi, unes eines, processos i metodologies comunes, amb universos creatius individuals.
Així, agrupats sota set conceptes clau (Inclusivity, Evolution, Social Impact, Planet, Empathy, Strategy and Human Approach) veiem des de la biblioteca del futur concebuda com un temple d'informació física i digital fins a paper creat a partir de residus agrícoles, passant per una identitat visual per a un festival de música clàssica que beu de l'herència gràfica del Palau de la Música aportant-li un toc de modernitat. També una instal·lació per repensar l'impacte de les tecnologies immersives i els avatars, una publicació sobre la percepció dels cinc sentits amb el cos com a tema principal i una col·lecció de moda masculina que aposta per processos artesanals de fabricació.
L'exposició també inclou un projecte de servei de transport marítim alternatiu per l'interior del Port de Barcelona per reduir els temps d'embarcament i el desembarcament, així com per oferir un element de connexió entre el port i la ciutat.
En definitiva, una mostra que ens convida a reflexionar sobre la nostra manera de viure i de relacionar-nos amb el planeta des del disseny.
D'esquerra a dreta: IED Barcelona alumni Anastasia Lapotko, Myriam Chamoun, Iovana Crasovan, Daria Gorkun, Carolina Galeazzi i Xabier Isasti.