El IED Barcelona, cofacilitador de “Demà Futur 2024”

Data

25 October 2024

Els participants han ideat escenaris de futur desitjables per a Catalunya el 2040 abordant tres grans reptes: la transició verda; els avenços de les ciències de la vida i la salut, i les tecnologies, la informació i les dades al servei de les persone

L'IED Barcelona ha participat com a cofacilitador del workshop de la jornada de prospectiva “Demà Futur 2024”, celebrada el 27 de setembre a Roca Barcelona Gallery. Una iniciativa que ha proposat als participants crear escenaris de futur desitjables per a Catalunya el 2040 abordant tres grans reptes: la transició verda; els avenços de les ciències de la vida i la salut, i les tecnologies, la informació i les dades al servei de les persones.

Marina Ojan, directora de l'Escola de Màster; Manuela Procopio, directora acadèmica; i Susana Zarco, coordinadora acadèmica de l'Escola de Màster, han exercit de guies del taller plantejat a l'esdeveniment, amb el suport de Francesca Fajani i Gabriela Llull, coordinadores acadèmiques de l'Escola de Comunicació.

En el cas de la transició verda, han analitzat possibles solucions per assolir la neutralitat climàtica. Això implica reduir dràsticament les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i adoptar polítiques coherents per fer front a la crisi climàtica i la degradació mediambiental.

Per posar la tecnologia a l'abast de les persones han tingut en compte que aconseguir una transformació digital que garanteixi la inclusió i la cohesió social implica superar la bretxa en l'accés a les tecnologies digitals. Això exigeix ​​alhora desenvolupar competències digitals adequades per a tota la ciutadania i crear una infraestructura digital robusta i accessible.

Finalment, un dels principals reptes per a les ciències de la vida i de la salut ha estat assegurar el finançament suficient per a la sostenibilitat en la recerca i el desenvolupament, mantenint així la competitivitat de la UE, alhora que s'abordaven les necessitats creixents de salut de la població i s'afrontaven els canvis demogràfics.

En tots tres casos, el procés de treball s'ha estructurat en diferents fases: definició d'escenaris de futur desitjables, descripció detallada del canvi desitjat, identificació dels participants en aquests escenaris, anàlisi del paper de la tecnologia a cada escenari i definició de tres accions concretes per implementar el canvi.

Els objectius principals de la jornada han estat fomentar el pensament prospectiu i la creativitat, explorar futurs desitjables en àrees clau per al desenvolupament sostenible, promoure la col·laboració interdisciplinària i generar idees concretes per impulsar el canvi positiu.

Demà Futur 2024 ha estat organitzada des de la Direcció General d'Anàlisi i Prospectiva de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb Future Days, festival cofundat per dos alumni de l'IED Barcelona, ​​Uri Casademont i Meri Sahade,  del qual la seu de Barcelona del Istituto Europeo di Design és Main Educational Partner.

 

Foto portada: Raquel Garcia, Marketing & Communication at Roca Barcelona Gallery, amb l’equip de l’IED Barcelona i Future Days.

Podria interessar-te