El IED Barcelona celebra 10 años en Llum BCN con “Luminent”

Data

05 February 2024

La proposta, un homenatge als quatre elements del Poblenou, ha connectat molt bé amb el públic, que ha mostrat la seva sorpresa davant aquest joc de llum i bombolles

Amb la instal·lació “Luminent” s'ha posat en valor la identitat històrica del barri del Poblenou en la que ha estat la desena edició de la participació continuada de l'IED Barcelona al festival d'arts lumíniques Llum BCN, organitzat per l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona del 2 al 4 de febrer a la capital catalana.

Ideada per estudiants de Disseny de Producte, Disseny d'Interiors, Motion Graphics and Video i Business Design, “Luminent” ha proposat un joc de llum i bombolles com a representació dels quatre elements identificatius d'aquest lloc.

“En els seus orígens, el Poblenou era conegut com a “Taulat”, terme que significa ‘tros de terra de cultiu’, que és justament el que queda ara al solar del Carrer de Tànger, 23 on s'ha ubicat la instal·lació lumínica. La proposta ha tingut per objectiu reconnectar les persones amb la història d'aquest barri i tornar a la seva essència, representant-ne el foc de la història industrial, l'aire de la seva renovació, l'aigua que en voreja les platges, i el fang i la pedra que en sostenen la comunitat”, ha explicat Raffaella Perrone, Head of Design School de l'IED Barcelona.

En efecte, cada part de “Luminent” simbolitza un element d'aquesta identitat: el sòl del solar fa referència a la terra i a la demolició; la llum fa referència a l’energia del foc; les bombolles de sabó contenen l’aigua, i el globus representa la lleugeresa de l’aire.

Efecte hipnòtic

Més enllà de la seva referència a l'esperit i principis naturals del Poblenou, “Luminent” ha funcionat com una instal·lació contemplativa per recuperar la capacitat de sorpresa gràcies a la bellesa del lighting design. Així ho ha afirmat Mery Glez, Head of Visual Arts School de l'IED Barcelona: “En un món on sorprendre'ns sembla que resulta cada cop més difícil, amb aquesta proposta hem pretès que el públic es quedés amb la boca oberta, que digués: 'oooh' en gaudir de la màgia i les il·lusions que han creat les bombolles en interactuar aleatòriament amb la llum”.

“Luminent” a Llum BCN 2024

Instal·lació número 18

Ubicació: solar del carrer de Tànger, 23

--

Crèdits “Luminent”

Estudiants IED Barcelona (en ordre alfabètic):

Iman Balzhanova —Business Design

Joab Buenaño —Motion Graphics & Video

Bianca Giacomini —Disseny d'Interiors

Lisa Henry —Disseny d'Interiors

Clara Marcó Viñas —Motion Graphics & Video

Hugo Martín Sánches —Disseny de Producte

Stepan Shalaev —Disseny de Producte

Reina Tay Bou Dargham —Disseny de Producte

 

Tutors: Joan Recasens, Raffaella Perrone i Mery Glez

Coordinació: David López i Simona Cannonito

Amb la col·laboració d'Eutòpica.

--

Les 10 participacions de l'IED Barcelona a Llum BCN:

  1. 2015 “Xarxa”
  2. 2016 “Dins de l'Univers”
  3. 2017 “ADN BCN”
  4. 2018 “People Are Light”
  5. 2019 “Entremurs”
  6. 2020 “Lluman”
  7. 2021 “4-7-8”
  8. 2022 “Treequency”
  9. 2023 “Slow Light”
  10. 2024 “Luminent”

Podria interessar-te