Pacte per la moda circular IED Barcelona

Data

02 January 2025

Es compromet a promoure el disseny circular a totes les etapes del cicle formatiu dels estudiants i professionals de la moda i innovar en materials i tecnologies

La indústria de la moda té un impacte molt gran sobre el medi ambient. En els darrers 15 anys el consum de roba s'ha duplicat observant-se, paradoxalment, una reducció de la seva vida útil de prop del 20%. I amb menys de l'1% de tots els tèxtils del món reciclant-se per convertir-se en nous teixits, aquests residus han esdevingut un greu problema d’abast global.

L'IED Barcelona, ​​referent en la formació en disseny de moda, d'acord amb la visió del disseny com a agent de canvi per impactar positivament en la societat i el planeta, forma part de diferents iniciatives que advoquen per crear un model de producció i consum del sector tèxtil que avanci cap a la circularitat. És per això que s'ha tornat a adherir al Pacte per la Moda Circular, un acord impulsat per la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb tota la cadena de valor del tèxtil que el 6 de novembre va celebrar el seu segon aniversari.

Els objectius globals plantejats en aquesta nova campanya són:

  • Rebaixar la generació de residu tèxtil (en kg per habitant i per any). Reduir entre un 5 i un 10% la generació respecte al valor actual (2019) que és de 21,5 kg/habitant i any (163.478 t/any).
  • Incrementar el percentatge de recollida selectiva del residu tèxtil.
  • Incrementar el percentatge de valorització material del residu tèxtil recollit selectivament. Assolir entre un 55 i un 60% de preparació del residu tèxtil per a la reutilització (valor 2019: 50%) i entre un 40% i un 50% de reciclatge del residu tèxtil (valor 2019: 40%).

En el cas de l'IED Barcelona, ​​com a Centre Superior de Disseny, el seu compromís per contribuir a aquests objectius passa per:

  • Promoure el disseny circular a totes les etapes del cicle formatiu dels estudiants i professionals de la moda.
  • Innovar en materials i tecnologies.

Per això, es duen a terme diferents accions com:

  • Reutilització de material teixit final. Aquest material prové de cessions de grans marques o de projectes sobrants d'altres estudiants.
  • Reutilització de materials per a la creació d‟exposicions internes/externes donant-los així una segona vida.
  • Formació i conscienciació per a un disseny sostenible i, sobretot, conscient.
  • Formació i conscienciació de la compra de materials “justos”, recolzant els reciclats, de la mateixa manera que compra a locals d'estoc.
  • Creació i implementació de biomaterials, molts biodegradables.
  • Ús del disseny de moda 3D.
  • Realització de xerrades i masterclasses (al novembre, per exemple, va tenir lloc la taula rodona “EU Cotton: paving a sustainable future for European Fashion”, impartida per Anta Tsaira, EU Projects Consultant; Pans Sofians, Circularity Strategist by Munic Fabric Start, i Paula Palomino, alumnus de l'IED Barcelona del BA (Hons) in Fashion Design, actual Head of Fabric Sourcing and Innovation at Massimo Dutti).

A més, durant el curs 2024-2025, es realitzaran projectes especials de moda sostenible i upcycling relacionats amb els temes del pacte als programes de Grau.

Podria interessar-te