Es compromet a promoure el disseny circular a totes les etapes del cicle formatiu dels estudiants i professionals de la moda i innovar en materials i tecnologies
L'IED Barcelona renova la seva adhesió al Pacte per la Moda Circular
Data
02 January 2025
La indústria de la moda té un impacte molt gran sobre el medi ambient. En els darrers 15 anys el consum de roba s'ha duplicat observant-se, paradoxalment, una reducció de la seva vida útil de prop del 20%. I amb menys de l'1% de tots els tèxtils del món reciclant-se per convertir-se en nous teixits, aquests residus han esdevingut un greu problema d’abast global.
L'IED Barcelona, referent en la formació en disseny de moda, d'acord amb la visió del disseny com a agent de canvi per impactar positivament en la societat i el planeta, forma part de diferents iniciatives que advoquen per crear un model de producció i consum del sector tèxtil que avanci cap a la circularitat. És per això que s'ha tornat a adherir al Pacte per la Moda Circular, un acord impulsat per la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb tota la cadena de valor del tèxtil que el 6 de novembre va celebrar el seu segon aniversari.
Els objectius globals plantejats en aquesta nova campanya són:
- Rebaixar la generació de residu tèxtil (en kg per habitant i per any). Reduir entre un 5 i un 10% la generació respecte al valor actual (2019) que és de 21,5 kg/habitant i any (163.478 t/any).
- Incrementar el percentatge de recollida selectiva del residu tèxtil.
- Incrementar el percentatge de valorització material del residu tèxtil recollit selectivament. Assolir entre un 55 i un 60% de preparació del residu tèxtil per a la reutilització (valor 2019: 50%) i entre un 40% i un 50% de reciclatge del residu tèxtil (valor 2019: 40%).
En el cas de l'IED Barcelona, com a Centre Superior de Disseny, el seu compromís per contribuir a aquests objectius passa per:
- Promoure el disseny circular a totes les etapes del cicle formatiu dels estudiants i professionals de la moda.
- Innovar en materials i tecnologies.
Per això, es duen a terme diferents accions com:
- Reutilització de material teixit final. Aquest material prové de cessions de grans marques o de projectes sobrants d'altres estudiants.
- Reutilització de materials per a la creació d‟exposicions internes/externes donant-los així una segona vida.
- Formació i conscienciació per a un disseny sostenible i, sobretot, conscient.
- Formació i conscienciació de la compra de materials “justos”, recolzant els reciclats, de la mateixa manera que compra a locals d'estoc.
- Creació i implementació de biomaterials, molts biodegradables.
- Ús del disseny de moda 3D.
- Realització de xerrades i masterclasses (al novembre, per exemple, va tenir lloc la taula rodona “EU Cotton: paving a sustainable future for European Fashion”, impartida per Anta Tsaira, EU Projects Consultant; Pans Sofians, Circularity Strategist by Munic Fabric Start, i Paula Palomino, alumnus de l'IED Barcelona del BA (Hons) in Fashion Design, actual Head of Fabric Sourcing and Innovation at Massimo Dutti).
A més, durant el curs 2024-2025, es realitzaran projectes especials de moda sostenible i upcycling relacionats amb els temes del pacte als programes de Grau.
Imatge de la masterclass “EU Cotton: paving a sustainable future for European Fashion”, impartida per Anta Tsaira, EU Projects Consultant; Pans Sofians, Circularity Strategist Denim Innovation Curator al BLUE ZONE SHOW by Munic Fabric Start, i l’alumnus de l'IED Barcelona Paula Palomino, que va estudiar el BA (Hons) in Fashion Design, i és l’actual Head of Fabric Sourcing and Innovation at Massimo Dutti.