Adrià Vilar, graduado en Interior Design en el IED Barcelona, presenta "Re-Source", un proyecto basado en el diálogo becado por la Fundación Francesco Morelli

Data

04 December 2023

En aquesta primera experiència, el tema central ha estat el paper de l’agricultura a les ciutats i al camp, l’èxode rural i l’èxode urbà com una possibilitat plausible

Els dies 23 i 24 de novembre, el recinte fabril de Palo Alto de Barcelona s’ha convertit en una àgora grega on una comunitat de ciutadans i ponents de diversos sectors han debatut sobre el paper de l’agricultura, l’educació i les connexions humanes. Sota el nom d’“EXODUS: Les ciutats del futur i l’èxode rural”, aquesta ha estat la prova pilot de “Re-Source”, una iniciativa d’Adrià Vilar que va començar a gestar-se mesos abans i que ara s’ha fet realitat gràcies a haver rebut una beca de la Fundació Francesco Morelli. El jove graduat en Interior Design a l’IED Barcelona ens explica en què consisteix aquesta proposta “ambiciosa i esperançadora” per crear un camí comú cap a una societat més preparada.

Què és exactament “Re-Source”?

“Re-Source” és projecte per a connectar persones diferents i crear consciència des del diàleg, el disseny i la sostenibilitat. L’objectiu és parlar, intercanviar opinions i fer-ho des de múltiples perspectives d’una forma no només local, sinó internacional, posant sobre la taula temes i problemes contemporanis que donem per fets, irresolubles o oblidats. Som una llavor que acaba de germinar i que tindrà el seu cicle de vida. I esperem que, d’alguna forma, pol·linitzi.

Quina ha estat l’objectiu en aquesta primera presa de contacte amb el públic?

El tema central ha estat el paper del sector de l’agricultura a les ciutats i al camp, l’èxode rural i l’èxode urbà, entenent el primer com una necessitat i el segon, com una recerca i una possibilitat de cara a un futur diferent del que planteja la ciutat actualment. A les grans urbs, les dinàmiques que s’estableixen cada vegada són menys sanes per a les persones i comporten un estil de vida estressant que no només ens afecta individualment, sinó també a l’hora de crear comunitat i poder-nos ajudar mútuament. Per això, hem volgut posar damunt la taula que el camp existeix i és un espai ple de possibilitats obert a crear connexions genuïnes.

I com ha estat l’experiència? El món està preparat per a dialogar?

Crec que encara hi ha molta feina a fer en aquest sentit. La desinformació i el desinterès que provoca el sistema són dos problemes reals que no ens deixen pensar en el futur. El perill de la instantaneïtat i la falta de temps per pensar es un greu problema. I el futur és de tots. D’aquí que un dels objectius de “Re-Source” sigui encendre la guspira de la curiositat, perquè cada cop més persones es plantegin que potser també poden aportar el seu gra de sorra als reptes socials actuals, des d’on sigui i sigui quin sigui el seu sector. “Re-Source” és una plataforma que intenta donar veu a totes aquestes persones, i sobretot abraçar les que vulguin unir-s’hi. És un projecte públic, gratuït i internacional.

Quin diries que ha estat l’impacte de la beca de la Fundació Francesco Morelli en el projecte?

Sens dubte, importantíssim: la beca m’ha permès tenir els recursos que l’han fet possible. Sense aquest suport potser no l’hauria pogut tirar endavant justament ara, tenint en compte com de complicat és emprendre un projecte social avui dia així com pel fet que tot just inicio la meva carrera professional. A més, la beca ha significat una oportunitat única per a conèixer-me i posar-me a prova. Veure per primera vegada un projecte així, dissenyat per mi, en un espai real, amb un equip increïble al darrere i al costat d’una fundació com Palo Alto, ha estat una il·lusió molt gran.

Fotos: Re-Source.

Podria interessar-te